Εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολικού έτους 2016 - 2017   
 

Επίσκεψη στην κατασκήνωση "Αναγέννηση"

Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

Τι πιο όμορφο να κλείνει η σχολική χρονιά με μία ημερήσια εκδρομή σε ένα πανέμορφο μέρος, στο «Μπαλκόνι του Καλάμου». ?Έτσι, πρωί πρωί ξεκινήσαμε μικροί και μεγάλοι με πολλά γέλια και απίστευτο κέφι με προορισμό την κατασκήνωση «Αναγέννηση». Μία πρότυπη κατασκηνωτική μονάδα 50.000 τ.μ. με άρτια τεχνική υποδομή και σύγχρονες εγκαταστάσεις σε ένα φυσικό πευκόφυτο περιβάλλον. Η χαρά μας ήταν απερίγραπτη όταν βρεθήκαμε στην υπέροχη αυτή τοποθεσία που συνδύαζε βουνό και θάλασσα αλλά κυρίως όταν αντικρίσαμε την ατέρμονη θέα από το υψόμετρο των 350 μέτρων από τον Ευβοϊκό κόλπο. 
Οι μεγάλοι απολαύσαμε τη φιλοξενία της κατασκήνωσης ενώ τα παιδιά σ? αυτόν τον απόλυτα ασφαλή και ελεγχόμενο χώρο, ασχολήθηκαν με πλήθος δραστηριοτήτων και κατάλληλων ανάλογα με την ηλικία τους προγραμμάτων, πάντα κάτω από την επίβλεψη των έμπειρων στελεχών της κατασκήνωσης.
Περάσαμε υπέροχα! Ήταν μια αξέχαστη εκδρομή παιχνιδιού και ανεμελιάς σε ένα ιδανικό φυσικό περιβάλλον.

 

 


Επίσκεψη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 
Σήμερα οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ε΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στο Πρόγραμμα αθλητικής παιδείας «Σέβομαι τη διαφορετικότητα-Γνωρίζω τον Αθλητισμό» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Οι μαθητές κατά την επίσκεψή τους στο ΣΕΦ  είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ιστορία του σταδίου, να συμμετάσχουν  σε μια σειρά  αθλημάτων (Μπάσκετ, Χάντμπολ, Τοξοβολία,  Άρση Βαρών) ώστε να καταλάβουν μέσα από το παιχνίδι την δύναμη του αθλητισμού και την ανάγκη αξιών , να συνομιλήσουν με Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές και να εμπνευστούν από τα ολυμπιακά ιδεώδη που πρεσβεύει η Ολυμπιακή Ιδέα όπως η ισότητα, η αποδοχή του διαφορετικού, ο σεβασμός.
Τα παιδιά έπαιξαν, έμαθαν, διασκέδασαν μέσα από το ταξίδι τους στα «μονοπάτια» του αθλητισμού!

 

 


Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων

Βουλή των Ελλήνων

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017 

Η έκτη τάξη του σχολείου μας, επισκέφτηκε σήμερα το επιβλητικό κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, ένα διαχρονικό σύμβολο με μακρά ιστορία, που συνδέεται άμεσα με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αρχικά ήταν τα Ανάκτορα του Όθωνα και του Γεωργίου, τα οποία μετατράπηκαν έναν αιώνα μετά την κατασκευή τους, σε κτίριο της Βουλής και της Γερουσίας ενώ σήμερα είναι η Βουλή των Ελλήνων.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο παλάτι της δημοκρατίας και περιηγήθηκαν στις άλλοτε αίθουσες των Τροπαίων και των Υπασπιστών, που σήμερα αποτελούν την Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου, στην οποία διατηρείται ζωφόρος (ύψους 1.22 μ. και μήκους 78 μ.), όπου αποτυπώνονται γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και προσωπογραφίες αγωνιστών, σε σχέδια του γλύπτη Λούντβιχ Μίκαελ φον Σβαντάλερ και με τη συνεργασία των ζωγράφων Φίλιππου και Γεώργιου Μαργαρίτη.
Επίσης, στην αίθουσα παρουσιάζεται από τη διεύθυνση της βιβλιοθήκης, η Έκθεση «Ιωάννης Καποδίστριας: Η πορεία του στο χρόνο», η οποία εγκαινιάστηκε στις 22 Νοεμβρίου 2016 και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Αφιερωματικού έτους 2016 στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία και αφορά στον θεμελιωτή του Νεοελληνικού κράτους. Συλλογές, ιστορικά τεκμήρια και 18 ρωσικά έγγραφα που έρχονται στο φως από το αρχείο παλαιών εγγράφων του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναδεικνύουν την προσωπικότητα και τις διπλωματικές ικανότητες του χαρισματικού ηγέτη.
Και τέλος, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ολομέλειας.
Η εκδρομή βέβαια συνεχίστηκε με περίπατο στον πολυσύχναστη Ερμού, τον εμπορικότερο δρόμο του ιστορικού κέντρου της πόλης και ξενάγηση στην ιστορική εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας. Στη μικρή, βυζαντινή εκκλησία που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και  είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου. Πήρε το όνομά της από αυτόν που την έκτισε, ο οποίος εισέπραττε ένα φόρο οικοδομών στα χρόνια του Βυζαντίου, τον καπνικό φόρο και πλέον ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Επίσκεψη στο Παναθηναϊκό Στάδιο
 

Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Οι Α΄ και Β΄ τάξεις του σχολείου μας, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 4 Μαΐου 2017 και πήραν μέρος στο πρόγραμμα «Kids? Athletics», το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τον ΣΕΓΑΣ και προσφέρεται δωρεάν.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, αναδεικνύεται ο ρόλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αναφορικά με την προαγωγή του αθλητισμού, του φιλάθλου πνεύματος και της εξωσχολικής σωματικής άσκησης σύμφωνα με τις αρχές του Ολυμπιακού Ιδεώδους αλλά και η παιδευτική αξία του αθλητισμού στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων στις σύγχρονες συνθήκες που όλοι βιώνουμε.
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από την (IAAF) International Association of Athletics Federations, και έχει ως στόχο να φέρει τα παιδιά των ευαίσθητων ηλικιών των δημοτικών σχολείων κοντά στον κλασσικό αθλητισμό, να καλλιεργήσει την ενασχόληση τους με αυτόν, να τονίσει τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τον αθλητισμό και ταυτόχρονα να εκπαιδευτούν στην ιστορία, τον πολιτισμό και τις αρχές του αθλητισμού μέσω του παιχνιδιού που προσφέρει το Kids? Athletics.
Ο επιμορφωτικός ρόλος του προγράμματος Kids? Athletics, ολοκληρώνεται με την παροχή στους μαθητές/τριες στοιχείων για την ιστορία του Σταδίου που τους δίδονται με το σύστημα αυτόματης ξενάγησης. 
Μετά το πέρας της ξενάγησης  οι μαθητές πήραν μέρος στα αθλήματα του μπάσκετ και του βόλεϊ. Στο τέλος του προγράμματος προσφέρθηκαν αναμνηστικά διπλώματα σε όλα τα παιδιά.

 




Athens Science Festival

Athens Science Festival

 

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Στη γιορτή της επιστήμης και της τεχνολογίας, στο  Athens Science Festival, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, βρέθηκαν σήμερα οι Ε? και ΣΤ? τάξεις του σχολείου μας. Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό "Επιστήμη Επικοινωνία - SciCo", το Βρετανικό Συμβούλιο, την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών. Το φετινό σύνθημα του φεστιβάλ είναι «Διαμορφώνοντας το μέλλον μας» γιατί με όπλο τη γνώση και την ανοιχτή πρόσβαση σε καινοτόμα εργαλεία μπορούμε πια να εφεύρουμε νέες τεχνολογίες, να δημιουργήσουμε ευφάνταστες κατασκευές και να πάρουμε την επιστήμη στα χέρια μας.
Μικροί και μεγάλοι είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μια γεύση από τις σύγχρονες τάσεις και την τεχνολογία του μέλλοντος, internet of things, drones, εικονική πραγματικότητα, οπτικές ψευδαισθήσεις, αυτοκίνητα ρομπότ αλλά και να συμμετάσχουμε σε φαντασμαγορικά πειράματα φυσικής και χημείας, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια.
Μας άρεσε η ιδέα του να αξιοποιηθεί ο Napo, ο αγαπημένος χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων στην εκπαίδευση ώστε να καλύψει ανάγκες που αφορούν στις βασικές αρχές ασφάλειας και υγείας στο σχολείο, στο σπίτι, στο δρόμο, στην εργασία κ.α.
Απολαύσαμε την εκπαιδευτική παράσταση του Δρ. Γιάννη Γουλέ που συνέδεε ολιστικά τις φυσικές επιστήμες με το θέατρο. Η παράσταση περιλάμβανε βιωματικές δραστηριότητες, πειράματα χημείας και ένα θεατρικό έργο, με τον έφηβο Φίλιππο να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην αγάπη του για το μπάσκετ και τα επαγγελματικά σχέδια που έχει για εκείνον ο ιδιοκτήτης βιομηχανίας χημικών, πατέρας του.
Ενθουσιαστήκαμε με την προηγμένη τεχνολογική εμπειρία Future Zone που δημιούργησε η εταιρεία Πλαίσιο μετατρέποντας τον χώρο σε ένα tech hub με ειδικά εργαστήρια, απίθανα VR games, STEM toys και τεχνολογικά apps, τα οποία αναδείκνυαν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, αποδεικνύοντας ότι στον ανθρώπινο νου δεν υπάρχουν όρια.
Ανακαλύψαμε μέσα από ένα παιχνίδι με παζλ, εικόνες, πλαστελίνες και?γλυκές προσομοιώσεις, πως μπορούμε να ταξιδέψουμε στο κέντρο της γης, από πού προέρχεται η ενέργεια που χρειάζεται για να επιβιώσει ο πλανήτης, τι υπάρχει κάτω από τους ωκεανούς και πως τα μπισκότα μας διδάσκουν επιστήμη.
Ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία σ? έναν πανέμορφο χώρο!

 


Επίσκεψη στο πάρκο δεινοσαύρων

Στο Πολιτιστικό Πάρκο στην Κερατέα, σε έναν καταπράσινο χώρο 25.000 τετραγωνικών, βρέθηκαν οι μαθητές μας της Α? τάξης τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017 προκειμένου να παρακολουθήσουν το περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η εποχή των δεινοσαύρων» που έχει σαν στόχο του την αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης.
Το Πάρκο φιλοξενεί μία έκθεση με εντυπωσιακά ομοιώματα δεινοσαύρων, που έζησαν στη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια αλλά και ζώα που ζουν έως και σήμερα στη γη αλλά κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Όλα τα εκθέματα είναι πιστές αναπαραστάσεις σε φυσικό μέγεθος, υπό την επιστημονική επίβλεψη παλαιοντολόγου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εντυπωσιακά ζώα κοσμούν την έκθεση, καλύπτοντας όλες τις σημαντικές στιγμές της εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη μας.
Αρχικά οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του Πάρκου για περίπου 1 ώρα από επιστημονικά εξειδικευμένο προσωπικό. Μετά το τέλος της ξενάγησης τα παιδιά συμμετείχαν σε διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια όπως η ανασκαφή οστών δεινοσαύρων.

 

 


Επίσκεψη στην Προεδρική Φρουρά

Προεδρική Φρουρά

 

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 η ΣΤ΄τάξη στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής επισκέφτηκε το στρατόπεδο της προεδρικής φρουράς και είχε την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά τους εξαιρετικούς εύζωνές μας.   
Οι εύζωνες, γνωστοί και ως τσολιάδες λόγω της χαρακτηριστικής τους φορεσιάς, είναι επίλεκτοι στρατιώτες του ελληνικού στρατού που σήμερα εκτελούν αποστολές συμβολικού χαρακτήρα με κύρια τη φύλαξη του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη που βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος δίπλα στη Βουλή των Ελλήνων και του Προεδρικού Μεγάρου που βρίσκεται στην οδό Ηρώδου του Αττικού και στεγάζει την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Στο χώρο του στρατοπέδου, έμπειροι και ευγενέστατοι αξιωματικοί μας ενημέρωσαν για την ιστορία των ευζωνικών ταγμάτων και της Προεδρικής Φρουράς καθώς και για την επιλογή και εκπαίδευση των ευζώνων.
Ιδιαίτερος λόγος έγινε για την ευζωνική ενδυμασία, τα στοιχεία και τις παραλλαγές της οποίας μπορέσαμε και θαυμάσαμε από κοντά. Είδαμε:

  • τη φουστανέλα, ο αριθμός των πιετών της οποίας φημολογείται πως είναι ίσος με τη διάρκεια (σε έτη) της περιόδου της Τουρκοκρατίας, δηλαδή 400
  • το καπέλο, το λεγόμενο φάριο (ή φάρεο) το οποίο έχει κόκκινο χρώμα, είναι κατασκευασμένο από τσόχα και στη θέση του μετώπου φέρει το ελληνικό εθνόσημο. Χαρακτηριστικό του κομμάτι αποτελεί η μακριά μαύρη φούντα, που είναι κατασκευασμένη από μετάξι και το σχήμα της θεωρείται πως συμβολίζει το δάκρυ του Χριστού στη Σταύρωση
  • το λευκό πουκάμισο με τα μεγάλα μανίκια που θεωρείται πως συμβολίζει την αγνότητα των εθνικών αγώνων
  • τη φέρμελη, το γιλέκο του εύζωνα με τα λευκά και επίχρυσα νήματα, με τα οποία απεικονίζονται σχέδια λαογραφικής σημασίας. Ένα από αυτά αποτελούν τα αρχικά Χ και Ο, τα οποία θεωρείται ότι αντιστοιχούν στις λέξεις χριστιανός και ορθόδοξος
  • τις λευκές μάλλινες κάλτσες. Κάθε εύζωνας φέρει από δύο κάλτσες σε κάθε πόδι και στηρίζονται στη μέση του εύζωνα, κάτω από τη φουστανέλα, με τη βοήθεια μιας δερμάτινης ζώνης που ονομάζεται ανάσπαστος.
  • τις μαύρες μεταξωτές καλτσοδέτες
  • τα υποδήματα του εύζωνα, γνωστά και ως τσαρούχια τα οποία είναι κόκκινα και δερμάτινα. Στη σόλα κάθε τσαρουχιού βρίσκονται καρφωμένα περίπου 60 καρφιά (προκαδούρες), στα οποία οφείλεται ο επιβλητικός ήχος που ακούγεται κατά το βηματισμό ενός εύζωνα. Κατά μέσο όρο, το κάθε τσαρούχι ζυγίζει τρία κιλά. Χαρακτηριστικό κομμάτι των τσαρουχιών αποτελούν οι μαύρες φούντες στις οποίες καταλήγουν οι μύτες τους. Θεωρείται πως η αρχική τους χρήση ήταν να κρύβονται σε αυτές μικρά κοφτερά αντικείμενα που θα μπορούσαν αιφνιδιαστικά να τραυματίσουν τον εχθρό σε μία «σώμα με σώμα» μάχη. Άλλη άποψη είναι ότι οι φούντες προστάτευαν τα δάχτυλα των ποδιών από το χιόνι και τα κρυοπαγήματα
  • τις δερμάτινες φυσιγγιοθήκες

Η ευζωνική στολή που περιγράφεται παραπάνω αποτελεί την επίσημη εκδοχή. Οι εύζωνες που φυλάσσουν το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη φέρουν αυτή τη στολή μόνο τις Κυριακές ή κατά τη διάρκεια εθνικών εορτών. Τις υπόλοιπες μέρες φέρουν την καθημερινή ευζωνική ενδυμασία. Σε αυτήν, το λευκό πουκάμισο, η φέρμελη και η φουστανέλα αντικαθίστανται από τον ντουλαμά, τη χαρακτηριστική στολή των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα. Ο χειμερινός ντουλαμάς είναι σκούρου μπλε χρώματος, ενώ ο θερινός ανοικτού καφέ. Σε εθιμοτυπικές εκδηλώσεις της Προεδρικής Φρουράς ορισμένοι εύζωνες φέρουν τις παραδοσιακές στολές της Κρήτης και του Πόντου, ως αναγνώριση της συμβολής αυτών των περιοχών στους εθνικούς αγώνες.
Τέλος, βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες με τους εύζωνες και κατηφορίσαμε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε την αλλαγή της φρουράς.   

 


 Επίσκεψη στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου

 Παιδική βιβλιοθήκη Εθνικού κήπου


Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017
Στη βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου βρέθηκαν τα πρωτάκια μας, στα πλαίσια προγραμματισμένης εκπαιδευτικής εκδρομής. Σε μια όαση για παιδιά, σε ένα μικρό χώρο αλλά τόσο όμορφο, όπου οι μικροί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά. Το αρχικό σπιτάκι της βιβλιοθήκης χτίστηκε το 1848 και στέγασε το γραφείο-ησυχαστήριο του Γάλλου κηποτέχνη Μπαρώ (Louis Bareau) ενώ σήμερα έχει δύο αναγνωστήρια, μία αίθουσα παραμυθιού και μια αίθουσα μουσικής και προβολών. Όταν ξεκίνησε, στα ράφια της είχε μόνο 1.500 βιβλία, ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 6.000. Η πλειοψηφία των βιβλίων είναι στα ελληνικά αν και υπάρχουν και μερικά ξενόγλωσσα.
Αρχικά το πρόγραμμα περιλάμβανε αφήγηση βιβλίου με συνοδεία κιθάρας ενώ στη συνέχεια μπορούσαν να διαλέξουν κάποιο από τα βιβλία και να το διαβάσουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, να ζωγραφίσουν αλλά και να παίξουν σκάκι ή παζλ. Ακολούθησε ξέγνοιαστο παιχνίδι στην υπέροχη παιδική χαρά του κήπου, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της είναι σκιασμένη από πεύκα και διαθέτει σχεδόν τα πάντα για το παιχνίδι των παιδιών. Και η εκδρομή τελείωσε με ένα πέρασμα από τον ζωολογικό κήπο όπου οι μαθητές θαύμασαν αλλά και φωτογράφησαν τα ζωάκια.

 


 Επίσκεψη στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ευγενίδου

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017
Σήμερα Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017, η ΣΤ? τάξη επισκέφτηκε το Ίδρυμα Ευγενίδου και συμμετείχε στο διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι του Εργαστηρίου της Τεχνολογίας, «Τα 7 κλειδιά» της παραγωγικής μας ιστορίας. Με παιχνίδια γνώσεων, νέες τεχνολογίες και επιστημονικά πειράματα μάθαμε για την αντοχή υλικών δόμησης, είδαμε και μάθαμε για τα υλικά ένδυσης καθώς και τα υλικά διατροφής. Απίστευτα ηλεκτρονικά παιχνίδια, πειραματικές συσκευές κι ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο μας ταξίδεψαν στον κόσμο της επιστήμης και μας έμαθαν να σεβόμαστε το περιβάλλον, το σπίτι όλων μας!!!!

Τα 7 κλειδιά

 

 


 "Μίλα και σουτ" στο Μέγαρο Μουσικής

Μία υπέροχη μουσικοθεατρική παράσταση παρακολούθησαν σήμερα Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017 τα πρωτάκια μας στη Μουσική βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από την ομάδα Κοπέρνικος.
Πρόκειται για ένα έργο βασισμένο στο πρωτότυπο κείμενο των βραβευμένων συγγραφέων Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη, και σκηνοθετημένο από τον Γκάυ Στεφάνου. Οι μικροί θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν υπέροχα τραγούδια που ερμηνεύτηκαν ζωντανά με διάφορα μουσικά όργανα αλλά και όμορφες ερμηνείες από ηθοποιούς που συνυπήρχαν στη σκηνή με μικρές και μεγάλες κούκλες δίνοντας ένα αποτέλεσμα πραγματικά εντυπωσιακό. Παράλληλα, μέσα από διαδραστικά παιχνίδια τα παιδιά έμαθαν για τις νότες, τις παύσεις και την αξία τους στη μουσική. Αλλά και το πιο σημαντικό, έμαθαν ότι πρέπει να υπερασπίζονται την αξία τους με θάρρος, ακόμα κι όταν όλοι οι άλλοι την αμφισβητούν.
Λίγα λόγια για το έργο:
Η Μέλια και ο Χριστόφορος λατρεύουν τη μουσική και το δείχνουν με κάθε τρόπο, σε αντίθεση με τον Μάρκο που ενώ αγαπάει τη μουσική, ντρέπεται να παίξει πιάνο μπροστά σε άλλους. Όταν εκείνοι τον αποκαλέσουν κοροϊδευτικά «παύση», αμφισβητώντας τις ικανότητές του, θα περάσουν και οι τρεις τους σε ένα όνειρο όπου, στην Πόλη της Μελωδίας, οι βροντόφωνες και φλύαρες νότες έχουν διώξει από την πόλη τους τις σιωπηλές και ντροπαλές παύσεις. Ζουν έτσι γιορτάζοντας και τραγουδώντας ακατάπαυστα, έχοντας χάσει, όμως, την ουσία και το νόημα της μουσικής. Οι διωγμένες παύσεις, από την άλλη, ζουν σιωπηλά στο σκοτάδι κι ανάμεσά τους είναι και ο μικρός Σουτ, που μοιάζει εκπληκτικά με τον νεαρό Μάρκο. Όταν, από ένα τρομερό λάθος, ο Σουτ βρεθεί στο φως, θα συναντήσει τη νότα Μίλα, που έχοντας μυστηριωδώς χάσει τη φωνή της, έχει διωχθεί και αυτή από την πόλη ως παύση. Με τον αδίστακτο Στρατηγό Σι Μι να τους κυνηγάει και τις διαφορές που χωρίζουν τους δύο νέους να στέκονται συνεχώς εμπόδιο, θα ξεκινήσουν ένα περιπετειώδες ταξίδι, στο τέλος του οποίου η Μίλα θα μάθει επιτέλους να μπορεί και να «σωπαίνει» και ο Σουτ να διεκδικεί το χώρο του και να «μιλά».

 

Μίλα και σουτ

 


 Επίσκεψη στον Dr Πειραματίξ

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016
Τελικά η επιστήμη μπορεί να γίνει όμορφη και διασκεδαστική εξηγώντας ταυτόχρονα ότι μοιάζει μαγικό και παράξενο. Κι αυτό τα εκτάκια μας το διαπίστωσαν στο σούπερ εργαστήρι του Dr Πειραματίξ, της Science & Art όπου μεταμορφώθηκαν σε μικρούς επιστήμονες και ανακάλυψαν τα μυστικά της φυσικής μέσα από εντυπωσιακά πειράματα και παιχνίδια. Το πρόγραμμα που παρακολούθησαν αφορούσε στα χίλια πρόσωπα της ενέργειας και είχε σαν στόχο να βιώσουν οι μαθητές με ευχάριστο τρόπο θέματα που αφορούν την ενέργεια και να αποκτήσουν εμπειρίες μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους στην πειραματική διαδικασία.
Αρχικά έγινε μία αναφορά στη διδαχθείσα ύλη της φυσικής της ΣΤ? δημοτικού και στη συνέχεια ακολούθησε επίδειξη πειραμάτων σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω μιας λάμπας που συνδεόταν με άλλα μικρότερα φωτάκια, τη μάζα ενός σώματος, τη μεταφορά θερμικής ενέργειας ανάμεσα σε δύο σώματα και τη μετατροπή ενέργειας με απλά υλικά.
Η εμπειρία ήταν μοναδική, τα παιδιά διασκέδασαν, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα τις γνώσεις τους στη φυσική και ανακαλύπτοντας με τρόπο εντυπωσιακό και ευχάριστο τη μαγεία της επιστήμης.

 

Dr Πειραματίξ