Εκδηλώσεις σχολικού έτους 2015 - 2016

 


Αποκριάτικο ξεφάντωμα

 

  • ΑΠΌΚΡΙΕΣ1
  • ΑΠΌΚΡΙΕΣ10
  • ΑΠΌΚΡΙΕΣ11
  • ΑΠΌΚΡΙΕΣ12
  • ΑΠΌΚΡΙΕΣ13
  • ΑΠΌΚΡΙΕΣ14
  • ΑΠΌΚΡΙΕΣ15
  • ΑΠΌΚΡΙΕΣ16
  • ΑΠΌΚΡΙΕΣ2
  • ΑΠΌΚΡΙΕΣ3
  • ΑΠΌΚΡΙΕΣ4
  • ΑΠΌΚΡΙΕΣ5
  • ΑΠΌΚΡΙΕΣ6
  • ΑΠΌΚΡΙΕΣ7
  • ΑΠΌΚΡΙΕΣ8

 

Αποκριά σημαίνει χαρά, κέφι και διασκέδαση. Σημαίνει ξεφάντωμα και γιορτή. Έτσι κι εμείς σήμερα Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016 στο σχολείο μας, με ανεβασμένη διάθεση και γεμάτοι ζωντάνια, στήσαμε μια ξέφρενη γιορτή με μουσικές. χρώματα και χορούς, μασκαρευτήκαμε επιστρατεύοντας όλο μας το ταλέντο και τη φαντασία, γίναμε μικροί και μεγάλοι μία τρελή καρναβαλοπαρέα και αφεθήκαμε στους όμορφους ρυθμούς του καρναβαλιού. 

Καλές Απόκριες και καλή Σαρακοστή σε όλους!

 



Γιορτή των Τριών Ιεραρχών

 

«Οι τρεις Ιεράρχες θέλουν τα νιάτα μυροβόλα, γεμάτα φως, που να σκορπούν με παντού την ευωδιά της πνευματικής ζωής, να ακτινοβολούν σφρίγος, ενθουσιασμό, καθάριο βλέμμα, ηρωισμό, αληθινή δημιουργία. Να είναι σε κίνηση προς τα άνω, προς τις ακατάλυτες αξίες της ζωής, προς τον αληθινό πολιτισμό της ψυχής.»
Αυτή την τεράστια αγάπη των τριών Πατέρων της εκκλησίας και Φωστήρων της οικουμένης, για ότι ωραίο και αληθινό υπάρχει στον άνθρωπο αλλά και την άρτια θεολογική κατάρτιση, τις αρετές, το ήθος, τη μεγαλοφυΐα, τα ποιμαντικά και διοικητικά χαρίσματα, τη βαθιά και ζέουσα πίστη καθώς και το πολύπλευρο και τεράστιο συγγραφικό έργο του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου Θεολόγου και του Ιωάννου Χρυσοστόμου, τιμάμε σήμερα Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016 στο σχολείο μας με εκκλησιασμό, εν όψει της αυριανής γιορτής τους, μιας γιορτής τόσο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας όσο και των Γραμμάτων και της Παιδείας. 

  Οι 3 Ιεράρχες

 

Ακολουθεί μία παρουσίαση της διευθύντριας του σχολείου μας κας Κοντιζά Μαρίας, σχετικά με τα σημαντικότερα σημεία της ζωής και του έργου των Τριών Ιεραρχών:

 


Με άρωμα Χριστουγέννων..

 

Μετράμε αντίστροφα και προετοιμαζόμαστε για τα Χριστούγεννα, την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου που θα ομορφύνει τις μέρες μας και θα φωτίσει τις ψυχές μας. Με διάθεση υπέροχη και ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη μας, σε ένα ευχάριστο και αισιόδοξο κλίμα, στολίζουμε το σχολείο μας αλλά και την κάθε τάξη χωριστά. Με γέλια, παιχνίδια και κάλαντα στήνουμε τη φάτνη μας, στολίζουμε τα χριστουγεννιάτικα μας δέντρα με κόκκινα, χρυσά και ασημί στολίδια και διακοσμούμε τα παράθυρα με ξωτικά, νεράιδες, χιονονιφάδες και αστεράκια. 
Φτιάχνουμε διακοσμητικά αγιοβασιλάκια και χειροποίητες ευχετήριες κάρτες. Διαβάζουμε ιστορίες με ξωτικά και καλικάντζαρους και μαθαίνουμε για τα έθιμα των Χριστουγέννων σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι μαμάδες μας βοηθούν να φτιάξουμε μελομακάρονα και κουραμπιέδες και ο σύλλογος γονέων ετοιμάζει για μας μία καταπληκτική γιορτή με πολύ μουσική, χορό και κέφι. Κι όλα γίνονται ακόμα πιο ωραία και μαγικά όταν ο Άγιος Βασίλης μας επισκέπτεται και μοιράζει δώρα και ευχές , κάνοντας όλα τα παιδικά προσωπάκια να λάμπουν από ευτυχία. 
Και μία ευχή από εμάς για εσάς: οι μέρες των Χριστουγέννων ας μεταφέρουν την μαγεία τους στο σπίτι σας και ο ? Άγιος Βασίλης ας εκπληρώσει τις ευχές όλων σας.

 

Καλά Χριστούγεννα!


Επέτειος του Πολυτεχνείου

 

  • politexnio1
  • politexnio2
  • politexnio3
  • politexnio4
  • politexnio5

 

Ως υπενθύμιση του αγώνα κατά του φασισμού και της ανάγκης για δημοκρατία και ελευθερία, γιορτάσαμε φέτος την επέτειο του Πολυτεχνείου μέσα σε κάθε τάξη, όπου οι εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν για τα γεγονότα της ημέρας και το σκοπό του εορτασμού μέσα από κείμενα, ποιήματα, πεζά, επίκαιρα τραγούδια και προβολή ταινιών.

Οι μαθητές μας μέσα από ζωγραφιές, προσπάθησαν να αποτυπώσουν στο χαρτί την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την ηρωική αντίσταση των φοιτητών ενάντια στη χούντα και τον αγώνα τους για Ελευθερία και Δημοκρατία.

Ένα σύντομο χρονικό της εξέγερσης

Στις 14 Νοεμβρίου 1973 οι φοιτητές καταλαμβάνουν το Πολυτεχνείο και τον χώρο γύρω από αυτό.
Το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου γίνονται συνελεύσεις σε πολλές σχολές. Στο Πολυτεχνείο συγκεντρώνονται πολλοί φοιτητές αλλά και εργάτες.
Την επόμενη μέρα έξω από το Πολυτεχνείο συγκεντρώνεται πολύς κόσμος και προσφέρει στους φοιτητές τρόφιμα και φάρμακα. Ως το βράδυ 50.000 άνθρωποι βρίσκονται έξω από το Πολυτεχνείο. Οι φοιτητές από τον ραδιοφωνικό σταθμό που έχουν φτιάξει καλούν τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους.
Στις 3:00 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου, ένα τανκ εισβάλλει από την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου και ανοίγει τον δρόμο στις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Ακολουθούν τραγικές σκηνές και συγκρούσεις που συνεχίζονται μέχρι και το μεσημέρι της άλλης μέρας. Πολλοί φοιτητές τραυματίζονται σοβαρά ή πέφτουν νεκροί. Άλλοι βρίσκουν καταφύγιο στις γύρω από το Πολυτεχνείο πολυκατοικίες, ενώ άλλοι συλλαμβάνονται και βασανίζονται.
Η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου άνοιξε τον δρόμο για την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

12.410 και 1 τριαντάφυλλα

Παρακολουθήσαμε μία απλή αλλά καταπληκτική ταινία κινούμενων σχεδίων του Ιορδάνη Ανανιάδη, με τίτλο «12.410 και 1 τριαντάφυλλα», η οποία αποτελεί μία πρωτότυπη προσέγγιση στα γεγονότα του ?73. Μέσα από τα ?άτια μιας γάτας πέρασε από μπροστά μας η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας. Ο δημιουργός αξιοποίησε όλες τις λήψεις των γεγονότων της εποχής παρουσιάζοντάς τα μέσα από τα μάτια της πρωταγωνίστριας γάτας που ήταν στο Πολυτεχνείο τη μοιραία νύχτα, πριν από 12.410 συν μία ημέρες. 

 



Γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

 

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής περηφάνιας πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 9.00 π.μ. ο επίσημος εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας.
Οι μαθητές μας της Δ? τάξης, μέσα από αφηγήσεις και απαγγελίες ποιημάτων και μαζί με μουσικές ερμηνείες από τη χορωδία μας, μας παρουσίασαν το χρονικό των γεγονότων του 1940 και μας θύμισαν ξανά την ηρωική αντίσταση ενός ολόκληρου έθνους με το θρυλικό εκείνο «ΟΧΙ» κατά του φασισμού αλλά και τους αγώνες που ακολούθησαν, τους γεμάτους αποφασιστικότητα, δύναμη ψυχής και πίστη για τη νίκη, για τη λευτεριά και την τιμή της πατρίδας.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς μας και τους μαθητές μας για την προσπάθεια που κατέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της γιορτής ? τιμής προς τους ένδοξους προγόνους μας που μας έκαναν να στέκουμε σήμερα ελεύθεροι και να αισθανόμαστε περήφανοι που γεννηθήκαμε Έλληνες.

 

  • παρέλαση 2
  • παρέλαση 3
  • παρέλαση 4
  • παρέλαση
  • παρέλαση1




Αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά

 

 

Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και με ανανεωμένες τις δυνάμεις μας αρχίζει σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου 2015, με την ευλογία της Εκκλησίας μας και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, μια ακόμα σχολική χρονιά γεμάτη όνειρα, φιλοδοξίες, επιθυμία για έργο και αληθινή πρόοδο! Από σήμερα όλοι μαζί αρχίζουμε έναν νέο κύκλο μαθημάτων με όρεξη για δουλειά και την επιθυμία να γεμίσουμε τις ψυχές και το μυαλό μας όχι μόνο με εμπειρίες και γνώσεις , αλλά και με ευτυχία! Στην προσπάθεια αυτή κανείς δε θα μείνει μόνος! Μαζί θα μάθουμε, μαζί θα κοπιάσουμε, μαζί θα γευτούμε την επιτυχία! Αληθινά το έργο του σχολείου μας είναι δημιουργικό και παραγωγικό. Καμία  προσωπικότητα δε μηδενίζεται για χάρη του συνόλου. Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τις δυνατότητες, τις κλίσεις και τις ικανότητες  καθενός ξεχωριστά, να τις φέρουμε στην επιφάνεια και να τις αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς να καλλιεργούμε ατομισμούς, εγωισμούς και πνεύμα αλαζονείας.  Έργο επίπονο, λεπτό, δύσκολο που διαμορφώνει παιδικές προσωπικότητες και πλάθει χαρακτήρες με αξιακό περιεχόμενο.
Για να γίνει όμως αποδοτικότερο αυτό το έργο, απαιτείται  συνεργασία με όλους εσάς αγαπητοί μας  γονείς. Συνεργασία που θεωρείται δεδομένη, μια και κοινή μας επιθυμία είναι η βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές μας, στις μαθήτριές μας. Γνωρίζουμε καλά πως εμπιστευόσαστε στα χέρια μας  ό,τι πολυτιμότερο έχετε. Να είστε σίγουροι όλοι πως τα παιδιά σας είναι σε ασφαλή κι έμπειρα χέρια. Σας διαβεβαιώνουμε πως θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε η σχολική χρονιά να κυλίσει ήρεμα και  δημιουργικά , ευχάριστα μα και αποτελεσματικά.  Με τη δική σας βοήθεια και συνεργασία μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο. Να είστε κοντά μας, να μας επισκέπτεσθε, να ζητάτε πληροφορίες για την πρόοδο των παιδιών σας, να μοιράζεστε μαζί μας τις αγωνίες και τις ανησυχίες σας, να μη διστάσετε να ρωτήσετε για οτιδήποτε χρειαστείτε. Η εποικοδομητική παρουσία σας μας ενθαρρύνει και συνεισφέρει ανεκτίμητα στην επίτευξη των στόχων του σχολείου, που δεν είναι άλλοι από την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών σας.
Βιώνουμε όλοι δύσκολες καταστάσεις λόγω της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Ελπίζουμε όμως σε καλύτερες μέρες και πιστεύουμε πως έχουμε υποχρέωση να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η νέα γενιά , τα παιδιά μας, να ζήσουν σε ένα πιο δίκαιο, πιο ανθρώπινο και αληθινό κόσμο. Να μην τους στερήσουμε την ελπίδα. Γι΄ αυτό παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος, σας υποδεχόμαστε με χαμόγελο και αισιοδοξία κι αυτό το μήνυμα θέλουμε σήμερα να πάρετε μαζί σας: είμαστε εδώ για να κάνουμε το χρέος μας απέναντι στη γενιά του αύριο και στην πατρίδα μας. Οι συνάδελφοί μου όπως και πέρυσι θα βάλουν το μεράκι και τη φαντασία τους, την επιστημονική τους κατάρτιση, τις γνώσεις και τη δημιουργικότητά τους για να προσφέρουν στα παιδιά σας-στα παιδιά μας- τις ευκαιρίες και τις εμπειρίες που αξίζουν.
Ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω στα πρωτάκια μας, τα οποία και υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά και με την αγκαλιά μας και την καρδιά μας ανοιχτή! Παιδιά μου, καλώς ήλθατε στη νέα σας εκπαιδευτική οικογένεια! Καλώς ήλθατε στο δεύτερο σπίτι σας, στο 130ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών!
Αγαπητά μας παιδιά, μέσα στο χώρο του σχολείου προσέχουμε να μη δημιουργούμε προβλήματα με τη συμπεριφορά μας. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων καθώς και η αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα. Προσπαθήστε να συμπεριφέρεστε σωστά, μέσα στα πλαίσια των νόμων και των κανονισμών του σχολείου και της τάξης σας.
Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω και εύχομαι σε όλους και όλες «Καλή πρόοδο» και «Καλή σχολική χρονιά» με υγεία!

Η διευθύντρια