Εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολικού έτους 2018 - 2019   
 

Επίσκεψη στο κέντρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων Ένεκα Παιδείας

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019

Σήμερα οι μαθητές της τρίτης τάξης του σχολείου μας, επισκέφτηκαν το κέντρο μελέτης σχεδιασμού παραγωγής και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων “Ένεκα Παιδείας”, όπου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ήρωες, θεοί και μύθοι».
Ο Μύθος της Περσεφόνης έγινε η αφορμή που έκανε τους μικρούς μαθητές να ταξιδέψουν οι στον Όλυμπο όπου συνάντησαν τους αρχαίους θεούς, έμαθαν για τις αρετές και τα κουσούρια τους και αναπαράστησαν μουσικοκινητικά τον κάθε θεό ανάλογα με τις συνήθειες και τις πράξεις του. Μαζί με τον Ιάσονα και το χρυσόμαλλο κριάρι συνάντησαν τους αργοναύτες, πέταξαν με τα φτερά του Δαίδαλου και πραγματοποίησαν μερικούς από τους άθλους του Ηρακλή και του Θησέα. Κατόρθωσαν τέλος να αναλάβουν την εξουσία από τους θεούς για να φτιάξουν έναν κόσμο δίκαιο και ειρηνικό. Στη εκκλησία του δήμου, σε μια αναπαράσταση της λειτουργία της δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα, οι μαθητές πρότειναν λύσεις και ψήφισαν τον αρχηγό τους στον νέο κόσμο που ονειρεύονται.

Ήρωες, θεοί και μύθοι 


Επίσκεψη στο πολιτιστικό κέντρο Βαφειοχωρίου 

 

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Η τετάρτη τάξη του σχολείου μας συμμετείχε στο παιδικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Κυκλοφορούμε στην πόλη μας: όνειρο ή εφιάλτης». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μουσικοκινητικής και εικαστικής αγωγής που αναφέρεται στο περιβάλλον με σκοπό  την ευαισθητοποίηση των παιδιών στα προβλήματα του περιβάλλοντος, την καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης και την ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον συμπεριφορών στις καθημερινές τους ασχολίες για μια καλύτερη πόλη, πιο πράσινη και πιο καθαρή. 

Κυκλοφορούμε στην πόλη μας: όνειρο ή εφιάλτης


Επίσκεψη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018

Η Τρίτη και Τετάρτη τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκαν σήμερα το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μετά από μία σύντομη περιήγηση στον χώρο, παρακολούθησαν το βιωματικό εργαστήριο για τον χορό, τη μουσική και τη διαφορετικότητα, «Ιζαντόρα Ντακ», βασισμένο στην ιστορία μιας ξεχωριστής πάπιας που ζει στη Λίμνη των Κύκνων και ονειρεύεται να γίνει μπαλαρίνα.
Το όνομα αυτής της ξεχωριστής πάπιας παραπέμπει συνειρμικά στην κορυφαία χορεύτρια σύγχρονου χορού Ιζαντόρα Ντάνκαν, της οποίας την αληθινή ιστορία αφηγείται στο παιδικό βιβλίο της η Στέλλα Μιχαηλίδου, ένα βιβλίο που μιλάει με άμεσο τρόπο για τη μοναδικότητα του καθενός, τη αποδοχή του διαφορετικού, τη συναισθηματική και καλλιτεχνική έκφραση και το δικαίωμα στο όνειρο.
Οι μικροί μαθητές σε ένα στούντιο που μετατράπηκε σε… λίμνη των κύκνων, ταυτίστηκαν με τις περιπέτειες αυτής της ξεχωριστής πάπιας και απελευθέρωσαν την εκφραστικότητά τους. Τραγούδησαν με μια φωνή, έπαιξαν δημιουργικούς ρόλους, πειραματίστηκαν με τη φωνή τους και συνεργάστηκαν παίζοντας διασκεδαστικά παιχνίδια. Με τρεις λέξεις: ενθάρρυνση, ευαισθητοποίηση, αποδοχή.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση:
Σταυρούλα Παυλίκου (μουσικοθεραπεύτρια, μουσικός),
Μαρία Τερζάκη (θεατροπαιδαγωγός, μουσικός)

Ιζαντόρα Ντακ

 


Επίσκεψη στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου 

 

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, υποδέχτηκε σήμερα τους μαθητές της τρίτης τάξης του σχολείου μας, και μας παρουσίασε το συναρπαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά «Ταξίδι στο κέντρο της γης», το οποίο περιλάμβανε ξενάγηση, ενημέρωση και κατασκευές.
Μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο, τα παιδιά γνωρίζουν το φυσικό αέριο και τον τρόπο σχηματισμού του, κατανοώντας τις διαφορές του από τα άλλα ορυκτά καύσιμα. Μαθαίνουν επίσης για την ιστορία και τη σχέση του με το «παλιό» φωταέριο και ανακαλύπτουν βήμα βήμα το ταξίδι του από τη γη μέχρι τα σπίτια μας.

 

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου