Εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολικού έτους 2014 - 2015    

 

  Επίσκεψη στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο           

 Επίσκεψη στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο

 

Σήμερα 28 Μαΐου, μαθητές των Δ', Ε' και ΣΤ' τάξεων του σχολείου μας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα kid's athletics στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Ξεναγήθηκαν στους εξωτερικούς του χώρους καθώς και στην εσωτερική στοά, μαθαίνοντας την ιστορία του παλαιότερου μαρμάρινου σταδίου στον κόσμο! Από το 329 π.Χ. ως σήμερα, από το Λυκούργο ως το Σπύρο Λούη, το Καλλιμάρμαρο μεταφέρει την ενέργεια και τον παλμό του στον επισκέπτη. 
Οι μαθητές θαύμασαν τις γνήσιες δάδες θερινών και χειμερινών ολυμπιακών αγώνων στο μουσείο της στοάς, από την πρώτη επίσημη του Βερολίνου (1936) ως την τελευταία του Λονδίνου (2012). Μετά την ξενάγηση, τα παιδιά αθλήθηκαν υπό την καθοδήγηση ολυμπιονικών, συμμετέχοντας σε ομάδες μπάσκετ και βόλεϊ και μαθαίνοντας την αξία της συλλογικής προσπάθειας! Μια μέρα γεμάτη "νικητές"!
Το πρόγραμμα Kids Athletics υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τον ΣΕΓΑΣ. Στο πλαίσιο του προγράμματος, αναδεικνύεται ο ρόλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αναφορικά με την προαγωγή του αθλητισμού, του φιλάθλου πνεύματος και της εξωσχολικής σωματικής άσκησης σύμφωνα με τις αρχές του Ολυμπιακού Ιδεώδους αλλά και η παιδευτική αξία του αθλητισμού στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων. Έχει σχεδιαστεί από την (IAAF) International Association of Athletics Federations και ο στόχος του είναι να φέρει τα παιδιά των δημοτικών σχολείων κοντά στον κλασσικό αθλητισμό, να καλλιεργήσει την ενασχόληση τους με αυτόν, να τονίσει τα πολλαπλά οφέλη του και ταυτόχρονα να εκπαιδευτούν στην ιστορία, τον πολιτισμό και τις αρχές του αθλητισμού μέσω του παιχνιδιού που προσφέρει.


 Εκδρομή στην κατασκήνωση "Η φωλιά του παιδιού"           

 Εκδρομή στην κατασκήνωση "Η φωλιά του παιδιού"

 

Οι μαθητές και οι δάσκαλοι του σχολείου μας, επισκέφτηκαν σήμερα 19 Μαΐου 2015, ένα μοναδικό κατασκηνωτικό πολυχώρο τη «Φωλιά του παιδιού» στο Καπανδρίτι. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αθληθούν, να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν παίζοντας και τραγουδώντας μέσα σε ένα χώρο φυλασσόμενο, ασφαλή, καθαρό, επίπεδο και γεμάτο πράσινο. Είχαν στη διάθεσή τους ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο, αποτελούμενο από γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5 με ειδικό τεχνητό χλοοτάπητα, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, ειδικά διαμορφωμένο χώρο με τραπέζια πινγκ ? πονγκ και μία όμορφη παιδική χαρά. 
Η μέρα μας κύλησε όμορφα γεμάτη διασκέδαση και ψυχαγωγία.
Λίγα λόγια για την κατασκήνωση που μας φιλοξένησε
Η Φωλιά του Παιδιού είναι μία καινούρια κατασκήνωση. Βρίσκεται στις Αφίδνες Αττικής, 30 λεπτά από την Αθήνα, μόλις 30 χλμ. Έχει κατασκευασθεί σε ένα επίπεδο και ασφαλές κτήμα, και φιλοξενεί μέχρι 330 παιδιά σε κάθε περίοδο, μικρής κατά κανόνα ηλικίας (6-12 ετών). Οι εγκαταστάσεις είναι φτιαγμένες με γνώμονα τις λειτουργικές ανάγκες μιας σύγχρονης παιδικής κατασκήνωσης και διαθέτει όλους τους αναγκαίους χώρους για τις διακοπές των παιδιών σε περιβάλλον πολιτισμένο, άνετο και ασφαλές. Οι κοινόχρηστοι χώροι είναι συγκεντρωμένοι σε ένα νεόκτιστο κτίριο 300 τμ με αρχιτεκτονική ευαισθησία. Οι δραστηριότητες της κατασκήνωσης ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις δυνατότητες των μικρών ηλικιών που φιλοξενεί. 


 Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής           

 Επίσκεψη στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στον Ταύρο

 

Στο Πάρκο Ηρώων Ενόπλων Δυνάμεων στον Ταύρο, σε μία καταπράσινη έκταση 10 στρεμμάτων, το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής υποδέχτηκε τους μικρούς μας μαθητές την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015. 
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις από καταρτισμένους εκπαιδευτές οι οποίοι τους ενημέρωσαν για τα σήματα οδικής κυκλοφορίας αλλά και για την οδική συμπεριφορά που πρέπει να αποκτήσουν, προκειμένου να εξελιχθούν στην πορεία σε συνειδητοποιημένους οδηγούς, αλλά και πεζούς. 
Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία ήταν εξαιρετικά «ζωντανή» και αποδοτική και κέρδισε αμέσως το ενδιαφέρον των παιδιών, ιδίως το κομμάτι που τους μετέτρεψε σε κανονικούς οδηγούς μικρών ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων τα οποία οδήγησαν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του πάρκου.
Λίγα λόγια για το πάρκο:
Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής βρίσκεται μέσα στο Πάρκο Ηρώων Ενόπλων Δυνάμεων στην καρδιά της Αθήνας και λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9.00 έως τις 15.00 με σύγχρονο εξοπλισμό που αποτελείται από 15 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, 12 ποδήλατα μεγάλα 20?, 12 ποδήλατα μεσαία 18?, 6 ποδήλατα μικρά 16?, 50 κράνη, 50 γιλέκα και 5 φορτιστές.
Το πάρκο απευθύνεται δωρεάν σε μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, ηλικίας 5-12 ετών.


  Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ»           

 Επίσκεψη στο πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ»

 

Σήμερα 19 Μαρτίου 2015, η ΣΤ? τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το πλωτό Ναυτικό Μουσείο θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ». Ξεναγηθήκαμε στους χώρους αυτού του ιστορικού πλοίου, μάθαμε την ιστορία του - εκατό χρόνια και τόσες ναυμαχίες στο Αιγαίο- και μάθαμε τον τρόπο ναυσιπλοΐας της εποχής. Τέλος απολαύσαμε ένα παγωτό στο πάρκο του Φλοίσβου, κάνοντας βόλτα δίπλα στη θάλασσα και απολαμβάνοντας την όμορφη μέρα!
Λίγα λόγια για το πλοίο
Το Θωρηκτό Αβέρωφ είναι ένα πλοίο - θρύλος του Πολεμικού μας Ναυτικού. Οι επιτυχίες του στο Αιγαίο του χάρισαν αμέσως τον χαρακτηρισμό «Το τυχερό πλοίο». Κατασκευάσθηκε στα ναυπηγεία του Λιβόρνο της Ιταλίας, καθελκύστηκε στις 27/02/1910 και παραδόθηκε στη χώρα μας στις 15/05/1911. Κόστισε συνολικά 25.000.000 χρυσές ελληνικές δραχμές. Ατμοκίνητο, έπλεε με ταχύτητα 23 κόμβων και είχε πλήρωμα 20 αξιωματικών και 670 ναυτών. Αμέσως έγινε η ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου. Με κυβερνήτη τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη ηγήθηκε των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13. Τον Οκτώβριο του 1918 το «Αβέρωφ» ύψωσε την ελληνική σημαία στην Κωνσταντινούπολη, καθώς η χώρα μας ήταν μία από τις νικήτριες δυνάμεις του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Το «Αβέρωφ» συμμετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία, μεταφέροντας στρατεύματα και παραλαμβάνοντας τους πρόσφυγες μετά την Καταστροφή. Το πλοίο, που συνδέθηκε άρρηκτα με τον ναύαρχο Κουντουριώτη και την πολιτική πίστη του Ελευθερίου Βενιζέλου στη ναυτική ισχύ της Ελλάδας, παροπλίσθηκε το 1951. 


 Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης "Ο Σταγονούλης"           

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ?Ο Σταγονούλης?

 

Σήμερα 3 Μαρτίου 2015 οι μαθητές μας της Δ? τάξης επισκέφτηκαν τη Μονάδα Επεξεργασίας Νερού Γαλατσίου και συμμετείχαν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Ο Σταγονούλης». Συγκεκριμένα:
1. Παρακολούθησαν μία προβολή για την άρρηκτη και διαχρονική σχέση ζωής του ανθρώπου με το νερό. 2. Έμαθαν για τον φυσικό κύκλο του νερού με στόχο την προβολή της ανάγκης διαφύλαξης της συνέχειας του στον πλανήτη για την επιβίωση και εξέλιξη του ανθρώπου. 3. Έκαναν μία ιστορική αναδρομή στην ύδρευση και αποχέτευση της πόλης των Αθηνών από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. 4. Είδαν μία παρουσίαση της διαδρομής του νερού από τις πηγές υδροληψίας μέχρι και τις Μονάδες Επεξεργασίας Nερού, καθώς και του  καθαρισμού του ανεπεξέργαστου νερού, προκειμένου να καταστεί πόσιμο και να διατεθεί στους καταναλωτές. 5. Παρακολούθησαν μία παρουσίαση για την ανάλυση του προβλήματος της ανεπάρκειας των υδατικών πόρων στον πλανήτη με την ταυτόχρονη παρουσίαση των αρχών ορθολογικής χρήσης του νερού στην καθημερινή μας ζωή για τη διαφύλαξη του πολύτιμου φυσικού πόρου. 6. Παρακολούθησαν μία προβολή με πρωταγωνιστή τον Σταγονούλη σε τρισδιάστατη μορφή, ο οποίος σε εύληπτη γλώσσα και με παιγνιώδη διάθεση μέσα από ενδιαφέρουσες εικόνες  παρουσίασε όλο τον κύκλο διαχείρισης του νερού από την ΕΥΔΑΠ, μεταφέροντας ταυτοχρόνως και μηνύματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.


 Ο Ερωτόκριτος στην παιδική σκηνή του θεάτρου Κάππα           

 Ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου στην παιδική σκηνή του θεάτρου Κάππα

 

Ο Ερωτόκριτος είναι μία έμμετρη μυθιστορία που συντέθηκε από τον Βιτσέντζο Κορνάρο στην Κρήτη τον 17ο αιώνα. Κεντρικό θέμα του είναι ο έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους, τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα, και γύρω από αυτό περιστρέφονται και άλλα θέματα όπως η τιμή, η φιλία, η γενναιότητα και το κουράγιο. Ο Ερωτόκριτος πέρασε στην λαϊκή παράδοση και παραμένει δημοφιλές κλασικό έργο, χάρη και στη μουσική με την οποία έχει μελοποιηθεί.

Μια μαγική παράσταση βασισμένη στο παραπάνω αριστούργημα του Βιτσένζου Κορνάρου,παρακολούθησαν σήμερα 06/02/2015 οι μαθητές μας, στην παιδική σκηνή Ηλία Καρελλά  του θεάτρου Κάππα. Το πιο τρυφερό παραμύθι ζωντάνεψε με σκιές, κούκλες και ηθοποιούς σε μια παράσταση όπου το σαντούρι της Αρετής Κετιμέ συνάντησε τη λύρα και το λαούτο. Μία όμορφη παραγωγή που με φόντο ένα ευρηματικό σκηνικό, τραγούδια και ζωντανή παραδοσιακή μουσική , υπέροχα κοστούμια, μάσκες, αλλά και βίντεο προβολές κατόρθωσε να μας διασκεδάσει και να κλέψει τις καρδιές μας.

Πρωταγωνιστές: Αρετή Κετιμέ, Ζαχαρούλα Κληματσάκη, Έκτορας Κυριάκου, Ιωάννα Μυλωνά, Φάνης Παυλόπουλος, Χρήστος Σύγγελος, Νίκος Τουρνάκης, Νικόλας Φραγκιουδάκης Στο ρόλο του συγγραφέα ακούγεται η φωνή του Βλαδίμηρου Κυριακίδη.


 Επίσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο Βαφειοχωρίου - Γκύζη           

 Επίσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο Βαφειοχωρίου - Γκύζη

 

Τη Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014, οι μαθητές μας της Γ' τάξης, επισκέφθηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο Βαφειοχωρίου (Καρολίδου 2& Βαφειοχωρίου, περιοχή Γκύζη) και συμμετείχαν σε πρόγραμμα για την Κυκλοφοριακή Αγωγή. Οι μαθητές, μέσα από τρία στάδια, έμαθαν πως πρέπει να κυκλοφορούν με ασφάλεια μέσα στην πόλη.

Α' στάδιο: Δημιούργησαν δρόμους με ανακυκλώσιμα υλικά (ρυμοτομία) 

Β' Στάδιο: Ζωγράφισαν μια πόλη πάλι με ανακυκλώσιμα υλικά (κολάζ)

Γ' Στάδιο: Μέσα από μία μουσικοκινητική δραστηριότητα έμαθαν πως να κυκλοφορούν μέσα στους δρόμους μιας πόλης

Λίγα λόγια για το πολιτιστικό κέντρο 
Στο πολιτιστικό κέντρο Βαφειοχωρίου Γκύζη, διοργανώνονται πολιτιστικές δραστηριότητες και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, που αποσκοπούν στην ποιοτική βελτίωση της διαπαιδαγώγησης των παιδιών και των νέων, την παροχή ευκαιριών καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς και μεγάλους, καθώς και την υποστήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας. 


 Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή           

 "Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή" - Θεατρική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής

 

Την απολαυστική παράσταση «Τα μεγάλα Ψέματα του μικρού Ερμή» από την ομάδα Κοπέρνικος, παρακολούθησαν την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014, οι μαθητές μας των Β? και Γ? τάξεων στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η παράσταση με τα διαδραστικά της στοιχεία,  τους γαργαλιστικούς της διαλόγους και την πρωτότυπη μουσική του Άγγελου Αγγέλου, κατόρθωσε να μαγέψει τους μικρούς μαθητές αλλά και να τους βοηθήσει να εξοικειωθούν με την έννοια της Βιβλιοθήκης και τους θησαυρούς που κρύβονται στα ράφια της, αλλά και της φιλαναγνωσίας γενικότερα.
Η υπόθεση του έργου:
Ο μικρός Ερμής, ένα παιδί κεφάτο και δραστήριο περνάει ώρες στη δανειστική βιβλιοθήκη διαβάζοντας παραμύθια και ιστορίες για δράκους. Έχει όμως ένα τρομερό ελάττωμα: είναι ένας μοναδικός, ανεπανάληπτος και παθιασμένος ψεύτης! Με τα εξωφρενικά του ψέματα αναστατώνει καθημερινά όλους τους κατοίκους του χωριού του. Πείθει τον κουρέα να φυτέψει μια τριανταφυλλιά στο κεφάλι του, προτείνει στον φούρναρη να τρώει κάμπιες και μυρμήγκια και βάζει τον ράφτη να μιλάει με φαντάσματα τα βράδια! Τι θα συμβεί όμως όταν μια μέρα ένα από τα ψέματά του βγει, πέρα για πέρα, αληθινό; Η ζωή του γίνεται άνω κάτω και ο μικρός Ερμής μπλέκει σε μια περιπέτεια απίστευτων διαστάσεων! Τι είναι τελικά αλήθεια και τι ψέμα; Η παράσταση δίνει τις δικές της απαντήσεις και οι θεατές μένει να τις πιστέψουν...ή όχι!


 Επίσκεψη στο Πλανητάριο - Ευγενίδιο Ίδρυμα           

 Επίσκεψη στο Πλανητάριο - Ευγενίδιο Ίδρυμα

 

Την ψηφιακή παράσταση «Το Μυστήριο της Ζωής» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές μας των  Ε? και ΣΤ? τάξεων στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014. 

Οι μικροί θεατές μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι παρακολούθησαν τη γέννηση του ηλιακού συστήματος και της γης, καθώς και την εμφάνιση της ζωής στη γη και τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας στην εντυπωσιακή ποικιλομορφία όλων των ειδών ζωής του πλανήτη μας. 
Από τα πρώτα βήματα της ζωής, στην εμφάνιση όλο και πιο σύνθετων οργανισμών και απ? την πενταετή αποστολή του Δαρβίνου με το Βρετανικό πλοίο Beagle στη θεμελίωση των θεωριών του για την καταγωγή των ειδών, «Το Μυστήριο της Ζωής» είναι η εντυπωσιακή ιστορία μιας από τις εγκυρότερες επιστημονικές θεωρίες όλων των εποχών: της Θεωρίας της Εξέλιξης
Μία θαυμάσια παράσταση που κατόρθωσε όχι μόνο να μας μαγέψει αλλά και να μας κάνει  να αναρωτηθούμε για άλλη μια φορά, αν τελικά είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν η μήπως όχι..


 Επίσκεψη στην Ορνιθολογική εταιρεία - Πάρκο Τρίτση           

Επίσκεψη στην Ορνιθολογική εταιρεία - Πάρκο Τρίτση

 

Στις 6 Οκτωβρίου 2014, οι μαθητές της ΣΤ' τάξης επισκέφθηκαν το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης", με σκοπό την ξενάγηση τους στην Ορνθολογική Εταιρεία. Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας τα παιδιά είδαν πολύ ενδιαφέροντα βίντεο για τη ζωή των ενδημικών πτηνών της πρωτεύουσας καθώς και των αποδημητικών που θεωρούν την πατρίδα μας σταθμό ξεκούρασης για το μεγάλο τους ταξίδι προς το νότο Κατόπιν τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες βγήκαν στο πάρκο και παρατήρησαν από κοντά αγριόπαπιες, σταχτοτσικνιάδες, κυπρίνους,κύκνους και τα εκατοντάδες παπαγαλάκια. Είδαν τις φωλιές τους και διαπίστωσαν πόσο ο άνθρωπος μπορεί να βοηθήσει, όσο και να βλάψει τη φύση.
Λίγα λόγια για το Πάρκο Τρίτση
Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης", ανάμεσα στους Δήμους Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού, αποτελεί μια μοναδική "νησίδα" άγριας ζωής περίπου 1000 στρεμμάτων, μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας και μόλις οκτώ χιλιόμετρα από την Ομόνοια! Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι μία περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία από το 2005 υλοποιεί δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αλλά και ενημέρωσης όλων των ενδιαφερομένων για το μοναδικό αυτό χώρο. Παράλληλα με τους εθελοντές της προχωρά σε συνεχή δράση για τη προστασία και αναβάθμιση του χώρου ώστε να αποτελεί καταφύγιο για τα πουλιά και τους ανθρώπους από την ζωή της πόλης. 


 Επίσκεψη στο μουσείο ΟΤΕ           

 Επίσκεψη στο Μουσείο ΟΤΕ

 

Το Μουσείο του ΟΤΕ επισκέφτηκαν σήμερα 6 Οκτωβρίου 2014, οι μαθητές μας της Ε? τάξης, όπου είχαν την ευκαιρία:
- μέσα από ένα ειδικό μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα σε ένα ζωντανό περιβάλλον μάθησης, έμπνευσης και δημιουργίας, να μυηθούν στον κόσμο των τηλεπικοινωνιών,   όπως αυτές εξελίχθηκαν από την πρώτη σάλπιγγα που ήχησε, τα πρώτα σύννεφα καπνού που ανέβηκαν στον ουρανό, μέχρι τον πλέον σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο στο διάστημα
- μέσα από το πρόγραμμα ξενάγησης να γνωρίσουν την πλούσια συλλογή εκθεμάτων που διαθέτει και να περιηγηθούν στον κόσμο των τηλεπικοινωνιών από την ελληνική  αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. 
Λίγα λόγια για το Μουσείο 
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ διατηρεί και εκθέτει σημαντικές συλλογές, στενά συνδεδεμένες με την ιστορία των ελληνικών τηλεπικοινωνιών και βέβαια του ΟΤΕ, καθώς και με την ιστορία της Ελλάδας και την εξέλιξη της κοινωνίας της. Οι τηλε-επικοινωνιακές επινοήσεις του ανθρώπου, στην προσπάθειά του να υπερκεράσει τα χωρο-χρονικά εμπόδια για μια ασφαλή και γρήγορη επικοινωνία, αποτελούν τις ιστορίες που αφηγείται το Μουσείο. Λειτουργεί από το 1990 σε κτίριο του ΟΤΕ στη Νέα  Κηφισιά και διαθέτει χώρους για τις μόνιμες εκθέσεις του, αίθουσα προβολών και διαλέξεων, βιβλιοθήκη και εργαστήριο. 
Η συλλογή του περιλαμβάνει πάνω από 4.500 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό.