Μπουτέτσιου Ελευθερία
Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την επίδραση που έχουν οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) σχεδόν σε κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής, αλλά ούτε και το γεγονός ότι τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν σε ένα προηγμένο τεχνολογικά περιβάλλον. Η ραγδαία εξέλιξη των ΤΠΕ σε συνδυασμό με τον τεράστιο όγκο της διαθέσιμης πληροφορίας, τη συνεχώς παραγόμενη νέα γνώση και τον πολλαπλασιασμό των ψηφιακών λειτουργιών, διαμορφώνουν νέα εκπαιδευτικά δεδομένα και την αναγκαιότητα για «ψηφιακή μόρφωση».
Στόχος του μαθήματος των ΤΠΕ στο δημοτικό σχολείο, είναι να προετοιμάσει αποτελεσματικά τον αυριανό πολίτη της Κοινωνίας της Γνώσης, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σε μια εξελισσόμενη κοινωνία αλλά και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της νέας εποχής. Ο πληροφορικός γραμματισμός φέρνει το σχολείο πιο κοντά στο σύγχρονο πραγματικό κόσμο, καλλιεργώντας στους μαθητές νέες δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να χρησιμοποιούν τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες και τα εργαλεία επικοινωνίας με στόχο την επίλυση προβλημάτων και τελικά, τη μάθηση και τη συνεχή τους ανάπτυξη.
Το μάθημα των ΤΠΕ διδάσκεται σε όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου και είναι μονόωρο για την Α? και Β? τάξη και δίωρο για τις υπόλοιπες. Η διδασκαλία των ΤΠΕ πραγματοποιείται στο εργαστήριο πληροφορικής με τρόπο ώστε:
Περιηγηθείτε στις επόμενες σελίδες για να δείτε κάποια έργα μας ή κάποιες διδακτικές προτάσεις
Διασκεδάζουμε πολύ φτιάχνοντας speaking avatars με το ψηφιακό εργαλείο voki. Οι χαρακτήρες μας λένε ποιηματάκια και τραγουδάκια με super καλοκαιρινή διάθεση.
Λίγα λόγια για το Voki:
Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό διαδικτυακό εργαλείο που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε το δικό σας προσωπικό avatar που μιλάει. Μπορείτε να επιλέξετε από μια μεγάλη ποικιλία χαρακτήρων τους οποίους μπορείτε να προσαρμόσετε με διαφορετικά στυλ μαλλιών, χαρακτηριστικά προσώπου, επιλογές ρούχων, αξεσουάρ, και πολλά άλλα. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε το σκηνικό πίσω τους από μία μεγάλη ποικιλία κατηγοριών. Μόλις δημιουργήσετε το χαρακτήρα σας, μπορείτε να τον ζωντανέψετε, δίνοντάς του φωνή με την προσθήκη ενός μηνύματος είτε μέσω του μικροφώνου, είτε πληκτρολογώντας το, είτε ανεβάζοντας ένα αρχείο ήχου.
Πήρε το όνομά του από τις λέξεις Vox ? φωνή στα λατινικά και Loki ? χαρακτήρας της Σκανδιναβικής μυθολογίας.
Μπορείτε να ενσωματώσετε τα voki σας σε newsletters, blogs, wikis, emails ακόμα και στο powerpoint.
Το Voki επιτρέπει σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να εκφράζονται στον παγκόσμιο ιστό με τη δική τους φωνή, χρησιμοποιώντας ένα χαρακτήρα που μιλάει.
Συνοπτική περιγραφή: Οι μαθητές του Δ'1 αναζητούν πληροφορίες σχετικές με τα σημαντικότερα μουσεία και μνημεία της Αθήνας και δημιουργούν το δικό τους χάρτη με τη διαδικτυακή υπηρεσία χαρτογράφησης Google Maps όπου εντοπίζουν τα μουσεία και τα μνημεία στο χάρτη και δημιουργούν στα σημεία αυτά ειδικούς δείκτες με φωτογραφίες και πληροφορίες των μουσείων και των μνημείων. Στάδια υλοποίησης:
Παιδαγωγικοί στόχοι:
|
Οι μαθητές διεξάγουν μια μικρή ερευνητική εργασία σχετικά με ένα νομό της Ελλάδας, ώστε να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους σχετικά με αυτό το θέμα.
Οι μαθητές ανοίγουν στον επεξεργαστή κειμένου Microsoft word το αρχείο με το σχέδιο που βλέπετε παρακάτω.
Χρησιμοποιούν το σχέδιο για να κατευθύνει την έρευνα τους για τον επιλεγμένο νομό και χρησιμοποιώντας τις εντολές της
αντιγραφής και επικόλλησης συμπληρώνουν τα κουτάκια με τις ερωτήσεις.
|
Η δραστηριότητα που ακολουθεί αφορά στην εισαγωγή εικόνων στο πρόγραμμα της Ζωγραφικής των Windows με την εντολή Επικόλληση Από. Οι μαθητές λαμβάνουν ένα αντίγραφο του φύλλου εργασίας που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα, όπου κάποιες λέξεις είναι υπογραμμισμένες: |
![]() |
Στη συνέχεια τους ζητάτε να ανοίξουν στη Ζωγραφική το αρχείο που περιέχει την παρακάτω εικόνα όπου στην ουσία είναι το ίδιο απόσπασμα, με τις υπογραμμισμένες λέξεις να λείπουν και να έχουν αντικατασταθεί από κενά. Τα παιδιά θα πρέπει να συμπληρώσουν τα κενά με τις ανάλογες φωτογραφίες που θα έχετε αποθηκεύσει στο φάκελο της τάξης τους (π.χ. για τη λέξη αυτοκίνητο υπάρχει η αντίστοιχη εικόνα με το ίδιο όνομα): |
![]() |
Παρακάτω βλέπετε το αποτέλεσμα: |
![]() |
Μία διασκεδαστική δραστηριότητα που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των μικρών τάξεων. Ζητάτε από τους μαθητές, να ανοίξουν στη Ζωγραφική το αρχείο που περιέχει το σχεδιάγραμμα του παλατιού που βλέπετε στην από κάτω εικόνα: |
![]() |
ΟΔΗΓΙΕΣ
|
Με το Tux Paint οι μαθητές κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη ζωγραφική. Είναι ένα ελεύθερο, βραβευμένο σχεδιαστικό πρόγραμμα και ενδείκνυται για παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών. Περιέχει ένα ελκυστικό περιβάλλον, κατάλληλο για μικρά παιδιά με απλά και χρήσιμα εργαλεία σχεδίασης με τη μορφή μεγάλων κουμπιών, αστείους ήχους και την αγαπημένη μασκότ ? το πιγκουινάκι.
Εκτός από τον καμβά, τα πινέλα, τις γραμμές, τα σχήματα και τα χρώματα που έχουν τα παιδιά στη διάθεσή τους για να δημιουργήσουν, το πρόγραμμα διαθέτει ένα μαγικό εργαλείο με πληθώρα δυνατοτήτων για εντυπωσιακά εφέ αλλά και τις δημοφιλείς σφραγίδες ? συλλογές έτοιμων εικόνων ? που μπορούν να τυπωθούν πάνω στον καμβά.
Το πρόγραμμα Tux Paint είναι διαθέσιμο σε παραπάνω από 80 γλώσσες συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής. Διατίθεται σε εκδόσεις για τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα καθώς και σε portable έκδοση.
Για περισσότερες πληροφορίες, μεταφερθείτε στην επίσημη σελίδα του προγράμματος www.tuxpaint.org
Για να κατεβάσετε το πρόγραμμα κάντε κλικ εδώ
Για να κατεβάσετε την προαιρετική συλλογή πρόσθετων σταμπών κάντε κλικ εδώ
Στην παρουσίαση που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε μία συλλογή με έργα μας φτιαγμένα στο Tux Paint:
Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι που δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας εικονικών χαρακτήρων - avatar. Ένας από αυτούς είναι ο Avachara. Είναι δωρεάν, δε χρειάζεται εγγραφή, διαθέτει φιλικό για τους μαθητές περιβάλλον και δυνατότητα αποθήκευσης στον υπολογιστή σε μορφή png. Οι χαρακτήρες avatar μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία προκειμένου οι μαθητές να παρουσιάσουν τον εαυτό τους, τα ενδιαφέροντα τους, να δημιουργήσουν κόμικς, να πουν μία ιστορία, να φτιάξουν ένα παραμύθι, ως μορφές στο Scratch κλπ.
Εξίσου ενδιαφέροντες δωρεάν ιστότοποι για τη δημιουργία avatar είναι οι:
Face your Manga ? θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα στιγμιότυπο οθόνης και να το επεξεργαστείτε, στη Ζωγραφική για παράδειγμα, προκειμένου να αποθηκεύσετε το avatar σας. Διαφορετικά θα πρέπει να δώσετε το email σας για να σας αποσταλεί σε μορφή jpeg.
Portait Illustration Maker ? δεν χρειάζεται εγγραφή και επιτρέπει την αποθήκευση σε μορφή png
South Park Studio - δεν χρειάζεται εγγραφή και επιτρέπει την αποθήκευση σε μορφή jpeg
My Avatar Editor - δεν χρειάζεται εγγραφή και επιτρέπει την αποθήκευση σε μορφή jpeg ή png
Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιους από τους χαρακτήρες που δημιουργήσαμε στο Avachara:
Μία εξαιρετική ιδέα, είναι να εισάγετε στην εκπαιδευτική διαδικασία τη δημιουργία «σύννεφων λέξεων» (word clouds), προκειμένου οι μαθητές σας να εκφράσουν τις απόψεις και τις ιδέες τους πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, να αναλύσουν κείμενα, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους, να εξασκηθούν στην παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου, να δημιουργήσουν αφίσες, κάρτες, εξώφυλλα, ακόμα και ένα λογότυπο για το ιστολόγιό τους αλλά και πολλά άλλα. Περισσότερες ιδέες μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
101 ways to use Tagxedo
Ways to use Wordle in classroom
Ένα «σύννεφο λέξεων» (word cloud) είναι η οπτική παρουσίαση του περιεχομένου ενός κειμένου, όπου οι λέξεις που εμφανίζονται συχνότερα, παρουσιάζονται μεγαλύτερες σε σχέση με τις υπόλοιπες.
Ένα δωρεάν εργαλείο με το οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε συννεφόλεξα είναι το Tagxedo. Ανήκει στη νέα γενιά διαδικτυακών εφαρμογών web 2.0, δεν χρειάζεται εγγραφή και είναι απλό και γρήγορο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα αποτελέσματα που παράγει δεν είναι απλές στατικές εικόνες μιας κι αν κάνουμε κλικ πάνω σε οποιαδήποτε λέξη ενός σύννεφου, θα μας εμφανίσει τα αποτελέσματα της αναζήτησης της συγκεκριμένης λέξης στη μηχανή αναζήτησης του google. Απαιτείται μόνο η (δωρεάν) εγκατάσταση του προγράμματος Microsoft Silverlight.
Η λειτουργία του είναι απλή. Εισάγετε το κείμενο που σας ενδιαφέρει ή τη διεύθυνση μιας ιστοσελίδας και το συννεφόλεξο είναι έτοιμο. Μορφοποιήστε το ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, αλλάζοντας το σχήμα του (μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα έτοιμα σχήματα της βιβλιοθήκης ή να το προσαρμόσετε σε φωτογραφίες της επιλογής σας), τον συνδυασμό χρωμάτων, τη γραμματοσειρά, την κατεύθυνση του κειμένου, το διάστημα μεταξύ των λέξεων, το μέγιστο αριθμό των λέξεων και άλλα. Αφού τελειώσετε, έχετε τη δυνατότητα να το αποθηκεύσετε ως εικόνα μορφής JPG ή PNG, να το εκτυπώσετε, να το δημοσιεύετε σε ιστότοπους και ιστολόγια ή να το διαμοιράσετε ως σύνδεσμο.
Παρόμοια εργαλεία με τα οποία μπορείτε να δημιουργήσετε συννεφόλεξα είναι τα: Wordle, Word it out και Tagul.
Παρακάτω βλέπετε 3 αυννεφόλεξα μας φτιαγμένα στο Tagxedo, ένα για να πούμε ευχαριστώ σε πολλές γλώσσες, ένα για τις σημαντικές αξίες τη ζωής και ένα για τους τύπους υπολογιστών.
Τα Photomania και Photofunia είναι δύο δωρεάν ψηφιακά εργαλεία που δεν χρειάζονται εγγραφή και επιτρέπουν στους μαθητές με πολύ εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο:
Στην παρουσίαση που ακολουθεί μπορείτε να δείτε κάποιες από τις δημιουργίες μας:
Φτιάξαμε το δικό μας πάζλ και μάλιστα σε ηλεκτρονική μορφή. Πώς; Εγκαθιστώντας το πρόγραμμα Swap Puzzle 2.0 (by JohnsonX) στους υπολογιστές μας.
Πρόκειται για ένα ελεύθερο και δωρεάν πρόγραμμα δημιουργίας puzzle το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ (μέγεθος 662 KB).
Είναι ένα όμορφο και δημιουργικό παιχνίδι. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να επιλέξετε μία φωτογραφία - το πρόγραμμα αναλαμβάνει να τη σπάσει σε κομμάτια και να τα ανακατέψει - και να προσπαθήσετε να τα τοποθετήσετε ξανά στη σωστή τους θέση, απλά σύροντας το κάθε κομμάτι.
Είναι πολύ απλό στη χρήση του, έχει επίπεδα δυσκολίας, εμφανίζει τις μετακινήσεις κομματιών που κάνατε (τις προσπάθειες σας δηλαδή), το ποσοστό προόδου σας, ένα ρολόι για να βλέπετε το χρόνο σας και ωραία εφέ αν τελικά καταφέρετε να το φτιάξετε.
Παρακάτω βλέπετε την εικόνα που επιλέξαμε και το τελικό αποτέλεσμα:
Εάν πάλι δε θέλετε να εγκαταστήσετε το παραπάνω πρόγραμμα στον υπολογιστή σας, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας πάζλ και διαδικτυακά. Επισκεφτείτε τον ιστότοπο jigsawplanet όπου σας παρέχεται αυτή η δυνατότητα δωρεάν και χωρίς να χρειάζεται εγγραφή.
Επιλέξτε εικόνα, βαθμό δυσκολίας, σχήμα κομματιών και στη συνέχεια πατώντας Create (Δημιουργία) το πάζλ είναι έτοιμο. Μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα του φόντου, να ξεκινήσετε από την αρχή, και να επιλέξετε αν θέλετε να φαίνεται στο πλάι η φωτογραφία σας αλλά και μία αχνή εκδοχή της στο χώρο του πάζλ για έξτρα βοήθεια.
Καθ? όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού μπορείτε να βλέπετε το ποσοστό της προόδου σας αλλά και το χρόνο σας
Παρακάτω βλέπετε τη διαδικτυακή εκδοχή του πάζλ μας το οποίο μπορείτε να παίξετε κι εσείς:
Γίναμε καλλιτέχνες και φτιάξαμε ωραίες δημιουργίες γκράφιτι με πολύ απλό και διασκεδαστικό τρόπο χρησιμοποιώντας τα διαδικτυακά εργαλεία nygraffiticreator, graffiticreator και graffwriter.
Πρόκειται για δωρεάν εργαλεία τα οποία δε χρειάζονται εγγραφή και είναι πολύ εύκολα στη χρήση τους. Απλά εισάγετε μία λέξη και διαλέγετε από μία μεγάλη ποικιλία, γραμματοσειρές και χρώματα.
Μπορείτε να φτιάξετε αμέτρητα σχέδια και να τα χρησιμοποιήσετε σε κείμενα, σε παρουσιάσεις, για να φτιάξετε κάρτες, πόστερ, προσκλήσεις, λογότυπα, επικεφαλίδες αλλά και να τα ενσωματώσετε σε ιστότοπους, ιστολόγια και wikis.
Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας, να τα τυπώσετε ή να τα φωτογραφίσετε ως στιγμιότυπα οθόνης.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιες από τις δημιουργίες μας:
Η δημιουργία ψηφιακών ιστοριών χρησιμοποιείται σήμερα όλο και περισσότερο ως διδακτικό εργαλείο στην εκπαιδευτική πράξη.
Το mystorybook παρέχει στους μαθητές ένα χώρο για να εκφράσουν τη δημιουργικότητα τους και να μοιραστούν τις ιστορίες τους. Είναι ένα δωρεάν εργαλείο γραφής ιστορίας όπου μπορούν να γράψουν και να σχεδιάσουν τα δικά τους παραμύθια. Έχουν στη διάθεσή τους σκηνικά, χαρακτήρες, αντικείμενα αλλά και τη δυνατότητα εισαγωγής κειμένου στα ελληνικά και σχεδιαστικά εργαλεία. Είναι απαραίτητη η εγγραφή.
Πατήστε στις παρακάτω εικόνες για να μεταφερθείτε στις ιστορίες: «Λίγα λόγια για μένα» και «Το σχολείο μου»:
![]() |
![]() |